Friday, May 08, 2015

Beste Mark Rutte en collega's

Beste Mark Rutte en collega’s,

Als doodnormale, redelijk geïnformeerde man met gezin, werk en koophuis dringt de laatste jaren zich steeds urgenter een vraag bij mij op: “wat moet ik mijn dochters van 7 en 5 jaar leren over onze samenleving?”

Enkele van uw collega’s menen dat we in een superieure cultuur leven. Maar als ik kijk naar de vastgoedfraude, de bouwfraude (die de staat € 17 miljard kostte), de corrupte graai- en beloningsmoraal van bankdirecteuren, de Libor-rentefraude van banken, de bankensector als geheel (€ 44 miljard ondersteuning van het rijk), de woekerpolisaffaire (maatschappelijke kosten: € 20 miljard), schaduwboekhoudingen, frauderende directeuren van woningbouwcorporaties, de paardenvleesfraude, voetbalhooligans (iedere topwedstrijd kost €2 miljoen, hoeveel is dat per jaar?), matchfixing in de voetballerij, liegende wielrenners-on-dope, pedofiele priesters en nonnen, aannemers en ondernemers met Oost-Europese werknemers die wet- en regelgeving ontduiken …. moet ik nog doorgaan, of is het beeld duidelijk?
Volgens die paar collega’s van u kosten de “niet-westerse allochtonen” ons € 7,5 miljard per jaar: een schijntje tegenover de gebleken onderlinge oplichterij van menig autochtoon. Vaak ook vader of moeder, maar blijkbaar geen moreel kompas voor hun kinderen. Niet de massa-immigratie, maar de grootschalige interne zwendelarij maakt ons land kapot. Helaas geloven vele dommeriken dat allochtonenverhaaltje. Iemand anders de schuld geven.

Ook binnen uw eigen sector mis ik vaak innerlijke beschaving: legio corrupte lokale overheidsambtenaren die de verleidingen van hebzuchtige projectontwikkelaars niet kunnen weerstaan, ICT ondernemers die de naïeve Tweede Kamerleden om de tuin leiden en zo overheidsgeld verkwisten, de belastingdienst die buitenlandse grootondernemingen uitnodigt betalingsafspraken op maat te maken, maar dat niet met ‘de man in de straat’ doet.
Ook heeft u veel beleid (o.a. zorg, jeugdzorg, vluchtelingenbeleid, armoedebeleid) naar de gemeenten overgeheveld om zo uw eigen begrotingstraatje schoon te vegen en aan de Europese normen te kunnen voldoen. Het beste jongetje van de klas, maar met kwetsbare mensen, chronisch zieken, probleemjongeren en onschuldige vluchtelingen als slachtoffers. Dat alles met de misleidende terminologie van de “eigen verantwoordelijkheid” en de “participatiesamenleving”.

Hoe geloofwaardig zijn uw maatregelen, “hervormingen” en bezuinigingen in de sociale sector dus eigenlijk nog? Uw beleid verzwakt inkomens en koopkracht, arbeidsverhoudingen en sociale wetten. Uw uitspraak: “mensen, koop die auto, koop dat huis” vergroot de kwetsbare schuldenpositie van de individuele gezinnen. En daarmee de omzet van de leningverstrekkers.
Sinds 2007 is het reëel beschikbare gezinsinkomen met 5,2% gedaald, maar de financiële elite heeft zichzelf de afgelopen jaren met tientallen percentages kunnen verrijken. Binnenlandse bestedingen nemen niet toe, de lokale economie profiteert niet, binnensteden verschralen en er dreigt nu al een nieuwe ronde van massale afschrijving op vastgoed.

En hoe moet ik dan nog de injecties van de ECB in de financiële markten uitleggen? U en uw Europese vrinden gaan de komende jaren nog eens € 1.100 miljard pompen in een systeem dat niet veranderd is sinds de crisis in 2007. Een gesloten wereld waarin geld met geld wordt gemaakt, dat de rijken nog rijker maakt, maar waarmee de werkelijke economie of maatschappij niet is geholpen. Een systeem dat met mijn belastinggeld overeind is gehouden. En wat doen de banken nu voor de samenleving? Toch niet het MKB massaal ondersteunen, of massaal regelingen voor gezinnen met problematische hypotheekbetalingen treffen?
Integendeel: u beloont juist het gedrag dat we casino-kapitalisme hebben genoemd, waarin giftige producten, woekerende kleine lettertjes, te lage bankbalansen, besmettingsgevaar en financiële massavernietigingswapens nog steeds reële gevaren zijn. En dan ligt er zelfs straks nog een noodfonds van € 55 miljard voor de banken klaar! ‘J’accuse’: u en uw collega’s bent hun handlangers!

Beste Mark Rutte: welke afwegingen ten algemeen nut, welke ratio, welke moraliteit liggen hieraan ten grondslag? Zullen mijn dochters gewetenloos moeten opgroeien om te overleven? In welke zin vertegenwoordigt u, uw Haagse collega’s, uw internationale collega’s nog het volk? Wat gaat u doen?

- Michiel Scheen – Almere – 8 mei 2015 -

0 Comments:

Post a Comment

<< Home